Tájékoztató a magán pálinkafőzés megváltozott szabályairól

2015. január 1. napjától megváltoztak a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különböző szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény ( a továbbiakban: Jöt.) a magánfőzésre vonatkozó rendelkezései. E törvénymódosítás értelmében a saját fogyasztás céljából előállított magánfőzött párlat adómentessége 2015. január 1-jétől megszűnik, és amennyiben tárgyévben a magánfőző állít elő párlatot, 1000 Ft/év átalányadó-fizetési kötelezettsége keletkezik.

A Jöt. 63. § (2) bekezdés 11. pontja értelmében e törvény alkalmazásában magánfőzés: a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása évente legfeljebb 50 liter mennyiségig.

A Jöt.. 63. § (2) bekezdés 12. pontja szerinte törvény alkalmazásában magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.

A magánfőzésre szolgáló desztilláló berendezést a tulajdonszerzést követő 15 napon belül, illetve amennyiben a berendezés megszerzése 2015. január 1-jét megelőzően történt, 2015. január 15-ig kell bejelenteni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz.

A bejelentésnek tartalmazni kell, a nevet, lakcímet, adóazonosító jelet, a tulajdonszerzés időpontját és a desztilláló-berendezés űrtartalmát, továbbá a berendezés tárolásának, használatának helyét is, ha az eltér a magánfőző lakcímétől. Ha egy desztilláló berendezés több személy közös tulajdonát képezi, a tulajdonosok választása szerint kell bármelyikük lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz kell megtenni a bejelentést, ilyenkor ez a hatóság értesíti a bejelentésről a többi érintett hatóságot is.

A magánfőzés utáni adóbevallást évente egyszer, az átalányadó-fizetési kötelezettséggel együtt a tárgyévet követő év január 15-ig kell megtenni, illetve teljesíteni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz. 2015-től a magánfőzésre vonatkozó kedvezményes szabályokat, csak a gyümölcstermelő magánszemélyek alkalmazhatják, ezért az adóbevallásban nyilatkozni kell arról is, hogy a magánfőző rendelkezik gyümölcstermő területtel.

Amennyiben a magánfőző tárgyévben nem állított elő párlatot a berendezésen, nem keletkezik adóbevallási és adófizetési kötelezettsége.

2015-től megszűnik a jogszabály által biztosított azon lehetőség, hogy a magánfőző 50 litert meghaladóan vagy eladásra is előállíthasson párlatot a főzést megelőző bejelentés és normál jövedéki adómérték szerinti adófizetés mellett.

Az 50 literes mennyiségi korlát túllépése esetén haladéktalanul bejelentést kell tenni a vámhatósághoz és a párlatot a vámhatósággal egyeztetett módon meg kell semmisíteni. Az átalányadózás mellett előállított párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el feltéve hogy értékesítésre nem került sor, mely utóbbival kapcsolatban fontos, hogy a magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktárnak értékesíthető, mely esetben a desztilláló-berendezés bejelentéséről és az éves átalányadó megfizetéséről kiállított önkormányzati adóhatósági igazolás igazolja a párlat eredetét.

A 2015. január 15. napjáig teljesítendő bejelentéshez szolgáló nyomtatvány beszerezhető a Zánkai Közös Önkormányzati Hivatalban (8251 Zánka, Fő u. 29.), valamint annak kirendeltségein, letölthető továbbá az önkormányzatok honlapjairól.

Letölthető dokumentumok:

Lukács Ágnes
jegyző