Gyógynövény-völgy Látogató- és Oktatóközpont

8251 Zánka, Fő utca 3-7.
Telefon: +36-30-726-3401
E-mail: 
Web: www.gyogynovenyvolgy.hu

gyógynövény épület rajz

Tisztelt Látogatóink!

A 2023-as évben az oktatóközpont a kertbe költözik,  építési munkálatok zajlanak. A kert minden nap, ügyeleti időben látogatható 10:00-15:00 óra között. Egyéb látogatási időpontot, csoportos látogatást kérjük előre egyeztetni a lenti elérhetőségeken.

A belépő díjak egységesen 1000 Ft/fő.
(legalacsonyabb díjú kedvezményes belépőjegy – további kedvezmények nem érvényesíthetők)

Természetgyógyász-fitoterapeuta szaktanácsadás, tea és ajándékbolt ügyeleti időben áll rendelkezésre.

Szakvezetés:

  • 2600 Ft (a látogatóközpont és a bemutatókert területén, legfeljebb 15 fő részére kb. 2-2,5 óra időtartamban)

Állandó programok hétköznapokon:

  • Időjárásnak megfelelő kültéri vagy benti gyakorlat: növénygondozás, szaporítás, gyűjtés, feldolgozás
  • Hétvégeken: tárlatvezetés, bemutató és oktató programok.

 

A Gyógynövény-völgy igazi ökocentrum, ahol minden érdeklődő és szakmabeli kiválaszthatja a számára leginkább vonzó foglalkozást, kikapcsolódási formát. A széles kínálatban specifikus programokat is találunk: az ökoturisták, a fenntartható gazdálkodásért lelkesedők, valamint a természetgyógyászok és holisztikus gyógyítók is megtalálhatják a nekik szólót, de nemcsak a kikapcsolódásé és a gyönyörködésé a főszerep, mivel a központ gyakorlati oktatási helyszínként üzemel szakiskolások, egyetemisták számára.

gyogynoveny kep 6

Ezen felül nagy hangsúlyt fektet a különböző közösségek igényeire is: külön programmal egyaránt várják a táborozó diákokat, a csapatépítő tréningen részt vevő cégeket, családokat és szervezeti csoportos kirándulókat. A völgy ismeretszerzés céljából érkező önkénteseket is fogad.

A látogatóközpont területén számos, akár interaktív lehetőség adódik a Balaton-felvidéki gyógynövényekkel kapcsolatos ismeretek megszerzésére és bővítésére. A vetítőteremben megtekinthetünk a gyógynövényeket és felhasználásukat bemutató, tematikus ismeretterjesztő kisfilmeket, míg a manufaktúrában és a szaporító kertben a kezünkbe vehetjük (szó szerint) az irányítást és kiélhetjük kreativitásunkat: elkészíthetjük saját gyógynövényes termékeinket.

gyogynoveny kep 7

A kényeztetés sem marad el, mert a teázóban válogathatunk a különféle gyógyteák, szörpök, gyógyborok közül. Az oktatóközponthoz tartozó bemutatókertben több mint 400 féle gyógynövény időszakosan változó tárlatát lehet megtekinteni: egynyári, kétnyári és évelő növények, fák, bokrok cserjék gyógyhatásával, termesztési praktikáival és ökológiai növényvédelmével ismerkedhet meg a kedves látogató. A szóban forgó növények szempont szerint, illetve tematikusán kerültek csoportosításra, megtalálhatók itt különböző fűszerek, ehető gyógynövények, mocsári növények, érdekes alakzatú és textúrájú fajok és példányok akár a gyermekek szórakoztatására. Sőt egyedi helyszínek is: a vízi kert, a relax-gyep, és a vakok kertje. Mindezen kívül a növények feldolgozásának gyakorlati lépéseit is megfigyelhetik, kipróbálhatják az érdeklődők.

A Gyógynövény-völgy egész évben, állandó nyitva tartással várja vendégeit. A növényvilág szempontjából aktív időszakban (tavasztól-őszig) hétről hétre különböző szakmai programok és rendezvények, ősztől kora tavaszig pedig tanfolyamok, tea- és füvesborkóstolók, változatos témájú előadások várnak mindenkit, aki fogékony a különlegességekre, a kizárólag ezen a területen megfigyelhető csodálatos adottságokra.

 

gyogynoveny terkep