Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda – Bölcsőde

8251 Zánka, Iskola utca 4.
Telefon, fax: 06-87/468-103
E-mail:

ovoda-3

Gyermekképünk

Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és eszét,
szaporítja tapasztalatait.
Ő azt hiszi: csak játszik.
De mi már tudjuk, mire megy a játék.
Arra, hogy e világban otthonosan mozgó
eleven eszű és tevékeny ember váljon belőle.
(Varga Domokos)

Az óvoda 1980-ban épült. A falu centrumában, gyönyörű környezetben, Balatonra néző ablakaival, két hatalmas teraszával, melyet nagy alapterületű óvodakert övez, kitűnő teret biztosít a zánkai és környező falvak óvodás gyermekeinek neveléséhez. E csodálatos természeti környezet és a kiránduló helyekben bővelkedő lehetőségek (lovarda, Parkerdő, Balaton-part, a környező hegyek, erdők) adnak lehetőséget az erdei programok megvalósításához.

ovoda-4

Az óvoda 75 férőhelyes. Jelenleg két vegyes csoporttal működik. A nagy mozgást igénylő foglalkozásokhoz rendelkezésünkre áll egy jól felszerelt tornaszoba.

Helyi pedagógiai programunk sajátossága, hogy a néphagyományra és a művészetek eszközeivel ható vers-mese-dramatikus játékokra, a vidám éneklésre, népi játékokra, zenehallgatásra, valamint a rajz és kézimunka tevékenységekre helyezzük a hangsúlyt.

Fő feladatként fogalmazódik meg számunkra a kétnyelvű nevelés, egyrészt a német nemzetiségi nyelv gyökereinek megléte, másrészt az iskolai nyelvoktatás megalapozásaként, s nem utolsó sorban a település jellegéből adódó idegenforgalom miatt. Mindkét csoportban szakképzett német nemzetiségi óvodapedagógus látja el ezt a feladatot. Lehetőségünk van és örömmel fogadunk nyaranként külföldi gyerekeket, akik jelenlétükkel segítik nyelvi nevelő munkánkat.

ovoda-2

2008. szeptember elsejével elindítottuk bölcsődei csoportunkat. Minden család számára fordulópont, ha pici gyermekét idegen kezekbe kell adnia. Különösen az édesanyák élik meg fájdalmasan az elválást. Ezt próbáljuk megkönnyíteni azzal, hogy a szülők lassan, fokozatosan szoktatják be gyermekeiket.

Célunk a szeretetteljes, érzelmekben gazdag élet megteremtése. A gyermekekkel jól képzett szakemberek foglalkoznak, akik jártassak a fejlődéslélektanban, pedagógiában, és egészségügyi ismeretekkel rendelkeznek. Fontosnak tartjuk a gyermek és gondozónők között kialakult érzelmi kapcsolatot, hiszen az első kötődéseknek döntő jelentősége van a későbbi személyiség fejlődésben.

ovoda-1

Világos és nagy csoportszobában a sokféle színes játék – és mozgásfejlesztő eszköz biztosítja a gyermekek számára a nyugodt játékot. Intézményünkben a gondozónők és az óvónők együtt működnek, a nevelési folyamat egymásra épül, így a gyermekek számára a bölcsődéből az óvodába való átmenet nem okoz nehézséget.

Saját konyhával rendelkezünk, az óvodai és az iskolai étkeztetés mellett vállaljuk táborok, nyaraló vendégek és természetesen az állandó lakosok ellátását is. Az óvoda konyhája szeretettel vár minden kedves érdeklődőt, aki házias ízekre vágyik. Lehetőség van helyben fogyasztásra és az étel elvitelére is.

Ajánló:

 


Nagyobb térkép