Autóbusz menetrend módosítás 2022. június 16-tól

Tájékoztatjuk, hogy a VOLÁNBUSZ Zrt. 2022. június 16-tól az autóbuszos közösségi közlekedés versenyképességének megőrzése, valamint az üzemeltetési hatékonyságjavítása céljából, Északnyugat-Magyarország térségében több autóbuszvonalon a menetrend módosítását tervezi.

Társaságunk a régió területére egy olyan komplex hálózati és menetrendi javaslatot dolgozott ki, amely a korábbinál átláthatóbb, letisztultabb, attraktívabb kapcsolatokat biztosít a vasúti közlekedéshez történő kedvezőbb kapcsolódás mellett, amely egyidejűleg hatékonyabb üzemeltetést is lehetővé tenne. A módosítás célja, hogy a jelenleginél kedvezőbb eljutási lehetőséget biztosító, több közvetlen kapcsolatot nyújtó szolgáltatás jöjjön létre az érintett térségben.

A változás elsősorban az alábbi viszonylatokat érinti.

  • Győr – Győrszemere – Tét – Gyarmat – Takácsi – Pápa
  • Pápa – Pápakovácsi – Kúp – Bakonypölöske – Noszlop – Devecser/Ajka
  • Ajka – Padragkút – Halimba – Szőc – Nyirád – Zalahaláp – Tapolca/Sümeg
  • Veszprém – Nagyvázsony – Pula – Vigántpetend – Kapolcs – Monostorapáti – Tapolca – Balatongyörök – Keszthely – Hévíz
  • Tapolca – Balatonederics – Balatongyörök – Vonyarcvashegy – Gyenesdiás – Keszthely
  • Zalaegerszeg – Nagykapornak – Zalacsány – Felsőpáhok – Alsópáhok – Hévíz – Keszthely – Gyenesdiás – Vonyarcvashegy – Balatongyörök – Tapolca/Balatonfüred – Veszprém
  • Keszthely – Balatongyörök – Badacsony – Révfülöp – Zánka – Balatonfüred – Veszprém
  • Tapolca – Lesencetomaj – Lesencefalu – Vállus – Várvölgy – Keszthely
  • Sümeg – Bazsi – Zalaszántó – Hévíz – Keszthely útvonalakon

A Győr – Tét – Pápa viszonylatban a Győr és Pápa között közlekedő vonatok időbeli fekvését felező ütemes autóbusz-menetrend kerülne kialakításra, ahol az autóbuszok egész nap óránként indulnak. Pápa és Noszlop között a Győr felől érkező járatok óránkénti kiszolgálást biztosítanának, melyeket főként a csúcsidőszakokban további regionális járatok egészítenének ki, az utasforgalmi szempontból szükséges mértékben.

Pápa és Ajka között az autóbuszok egész nap kétóránként, Ajka és Tapolca között pedig óránként indulnának. Az Ajka és Tapolca közé tervezett kiszolgálást a Győr – Pápa – Ajka – Tapolca – Hévíz/Badacsony viszonylatban kétóránként tervezett országos, és az Ajka – Tapolca viszonylatban szintén kétóránként tervezett regionális járatok együttesen alkotnák, melyek Tapolcán a Balaton északi partja felé közlekedő vonatokhoz is csatlakozást biztosítanának. Az óránként induló autóbuszokat az Ajka – Nyirád/Szőc viszonylatban az utazási igények változásához igazodóan közlekedő regionális járatok egészítenék ki, melyek közül több járatpár Ajka vasútállomás érintésével a Bakony és Göcsej InterCity vonatokhoz biztosítana csatlakozást.

A Tapolca – Keszthely – Hévíz viszonylaton óránként indulnának az autóbuszok, melyet többnyire a Győr – Pápa – Tapolca – Hévíz és a Veszprém – Tapolca – Keszthely – Hévíz – Zalaegerszeg járatok együttesen alkotnának. Utóbbi járatok közlekedését a Budapest – Veszprém – Tapolca viszonylati! országos járatok Veszprém és Tapolca között szintén óránkénti indulásra egészítenék ki, ezáltal Veszprém és Tapolca között egész nap óránként indulnának a gyorsjáratok, melyek menetideje 60 perc.

A Sümeg – Zalaszántó – Keszthely viszonylatban együttesen jellemzően óránként közlekedő országos és regionális járatok Keszthelyen a Balaton déli partja felé biztosítanának kedvező vasúti csatlakozást, míg a Tapolca – Várvölgy – Keszthely vonalon közlekedő autóbuszjáratok többsége Tapolcán a Veszprém irányába induló autóbuszjáratokhoz, valamint Keszthelyen a Balaton déli partja irányába induló vonatokhoz is biztosítana átszállási lehetőséget. A Zalaegerszeg – Hévíz – Keszthely viszonylaton közlekedő járatok a megszokott módon továbbra is óránként indulnának, és Keszthelyen a Balaton déli partja irányába biztosítanának vasúti csatlakozást.

Jelentősen javulna a Balaton északi partjának közvetlen autóbusszal történő elérhetősége Zalaegerszeg és Veszprém felől egyaránt azáltal, hogy számos jelenleg is közlekedő Zalaegerszeg – Keszthely, Keszthely – Balatonfüred – Veszprém viszonylatú autóbuszjárat összekötésre kerülne, és az útvonalon egész nap kétóránként indulnának az autóbuszok. A módosításnak köszönhetően Zalaegerszegről Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök már jellemzően óránként, míg az északi part távolabbi települései kétóránként válnának elérhetővé. Veszprémből a Balaton északi partján fekvő településekre napközben kétóránként, délután már óránként indulnának az autóbuszok.

A menetrend.hu weboldalon megtekintheti az aktuális menetrendeket.