Életmód klub Léka-Kőszeg kirándulása – 2015. április 25.

A vidám, jó hangulatú csapatunk a Kőszegen hozzánk csatlakozó idegenvezetővel bevette a lékai várat. A vár egykoron a magyarországi őr várak közé tartozott, ma Ausztria területén van. Története, birtokosai a magyar történelemben évszázadokig fontos szerepet töltöttek be. Lékán a várat hosszú ideig birtokló Nádasdy család temetkezési helyét is megtekintettük, mely az általuk alapított templomban van.

Kőszegen is gazdag program várt ránk, megnéztük a belváros legfontosabb látnivalóit, a csodás Jézus szíve templomot, melynek belső festése keleti, török színvilágot tükröz. Kőszeg belvárosa, megőrizte eredeti hangulatát, melyre nagyon vigyáznak, és korhűen fel vannak újítva. Megnéztük a várat is, melyen úgy szintén látszik, hogy védik értékeiket, igazi közösségi tér, sok programnak és a helyi kluboknak is helyt ad.A várban kicsit újra gyerekek lettünk korabeli jelmezeket öltöttünk sokan, így repültünk vissza az időben és jártuk végig a várat.

Igazi ünnepség, borkóstoló volt éppen, a szőlőág vágásának ünnepe, nagyon büszkék rá, hiszen az 1700-as évektől minden évben megtartják, berajzolják a szőlőmetszések könyvébe az ágat, rügyeket, utalva ezzel a termésre. A napot mi is borkóstolással, majd egy finom vacsorával zártuk. Kellemesen elfáradva élményekkel feltöltődve értünk haza.