Felhívás a jégen tartózkodás szabályainak betartására

Felhívom a Balaton jegét sportolásra, közlekedésre használók figyelmét, hogy a jégen tartózkodás szabályait a 46/2001. (XII.27.) BM rendeletben foglaltak szerint tartsák be!

Néhány íratlan szabály, amit a hivatkozott rendelet előírásain túl a jégre lépéskor tanácsos szem előtt tartani:

  • Ne menjünk mélyvizű területek feletti jégre, mert fokozottan veszélyes!
  • A parttól ne távolodjunk el nagyon, mert drasztikusan csökken a belátható jégfelület, így nem látjuk csak a hozzánk közeli területeket, és esetleg a szabad vízterületek, vagy vegyes jégterületek elzárnak minket a kijutási lehetőségtől!
  • Soha ne tartózkodjunk egyedül a jégen!
  • Legyen nálunk feltöltött mobiltelefon esetleges baleset, vagy elesés során bekövetkezett egyéb súlyos sérülés esetén a segélyhívásra (1817-es vízi segélyhívó, vagy a 112-es segélyhívó telefonszám)!
  • Jégbeszakadás esetén először mindenképpen a tűzoltóságot értesítsük, mert ők rendelkeznek elsősorban a jégből mentéshez szükséges eszközökkel és megfelelően kiképzett szakemberekkel (112-es segélyhívó)!

A jégen tartózkodás során bekövetkező balesetek megelőzése érdekében a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai ellenőrzik a szabad vizek jegén tartózkodás szabályainak betartását, és ismeretterjesztő tevékenységet fejtenek ki.

A jogsértések észlelése esetén enyhébb esetekben először figyelmeztetnek, a komolyabb, vagy visszatérő esetekben súlyosabb szankciót alkalmaznak (például helyszíni bírság, szabálysértési feljelentés). Intézkedéseik során elsősorban a tájékoztató, figyelemfelhívó, figyelmeztető jelleg dominál.

A Balaton jegét mindenki a szabályok betartásával, saját felelősségére használja!

Rozgonyi Viktória
jegyző