Indul a Strandfejlesztési Program negyedik üteme

Folytatódik a Magyar Turisztikai Ügynökség által 2017-ben elindított Strandfejlesztési Program, szeptembertől 3 milliárd forint keretösszeggel nyílnak meg források Magyarország szabadvízi strandjainak megújítására a Balatonnál, a Duna mentén, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál – jelentette be Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója Zánkán.

A sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a turizmus aktuális helyzetéről szólva felhívta a figyelmet az ágazat nemzetgazdasági jelentőségére, amely 400 ezer magyar család megélhetését biztosítja. Rámutatott: Magyarországon a fertőzésszám kifejezetten alacsony mind európai, mind világ összehasonlításban, köszönhetően a sikeres védekezésnek, illetve annak, hogy a Kormány gyorsan és hatékonyan reagált. Így belföldön szabadon és biztonságosan útra kelhetünk, megismerhetünk új helyeket, és felfedezhetünk rejtett kincseket. Mint a kormányszóvivő fogalmazott, a Magyar Turisztikai Ügynökség ezt az élményszerzést segíti és teszi emlékezetessé azzal, hogy támogatja a vendégfogadás feltételeit javító fejlesztéseket. Ez nemcsak izgalmasabbá és szerethetővé teszi a belföldi utazást, de számos hazai vállalkozásnak jelent segítséget, és új munkahelyeket is teremt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Magyarország Kormányának támogatásával 2017-ben indította el a Strandfejlesztési Programot, amelynek célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon. A több lépésben megvalósuló fejlesztések eredményeként országszerte európai színvonalú, azonos szolgáltatási minőséget biztosító, családbarát, akadálymentes fürdőhelyek fogadják majd mind a helyben élő magyar családokat, mind az oda látogató turistákat.

A képen balról jobbra Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Filep Miklós, Zánka polgármestere

Az első ütemben, a 2018-as strandszezonra megújult közel 40 balatoni település 55 fizetős strandja, 2  milliárd forintos támogatással. A második ütemben 43 szabadstrand fejlesztésére kaptak vízparti települések összesen közel 4,4 milliárd támogatást, amelyben a balatoni, a dunakanyari és a Tisza-tavi szabadstrandok jutottak korábban nem látott fejlesztési lehetőségekhez. Az idei, harmadik ütem keretében összesen 90 strand kapott 3 milliárd forintos támogatást a Balatonnál, a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál. A program első három ütemében közel 10 milliárd forintból újultak meg a magyarországi szabadvízi strandok, amelyhez vissza nem térítendő hazai forrást biztosított a Kormány.

A kormány nem megszorít, hanem újabb fokozatra kapcsol, ennek megfelelően most újabb mérföldkőhöz érkezett a fejlesztéssorozat: elindul a Strandfejlesztési Program 4. üteme, melynek keretében újabb 3 milliárd forintot biztosít a Kormány arra, hogy Magyarország szabadvízi strandjai megújuljanak a Balatonnál, a Duna mentén, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál. Ezúttal 80-100 strand felújítására nyílik lehetőség – jelentette be Guller Zoltán.

Elmondta: a pályázat benyújtására szeptemberben lesz lehetőség, a pályázat tájékoztatója már elérhető a kisfaludypprogram.hu weboldalon. A kiírás fókuszában az alapszolgáltatások minőségi színvonalának biztosítása áll a szabadvízi fürdőhelyeken. Ide tartozik a vizesblokkok rendbetétele, a vízbejutás feltételeinek javítása, az öltözőkabinok megújítása, továbbá egységes arculati elemek elhelyezése, a zöld felületek megújítása és bővítése, wifi, valamint árnyékolók, utcabútorok beszerzése. Cél, hogy megfelelő prioritási sorrendben történjenek a fejlesztések.

Végezetül kiemelte: júliusban a belföldi turisták száma meghaladta az 1,2 milliót, ezzel magasabb volt az egy évvel korábbinál, ami rendkívül örvendetes.

(Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség)