MÁV-START Retró hétvége programsorozat

A MÁV-START rendkívül fontosnak tartja a nyári balatoni forgalom vasúti kiszolgálásának fo­lyamatos fejlesztését. Ennek eredményeképp az idei évben minden korábbinál több modern, légkondicionált InterCity kocsikkal közlekednek a Kék Hullám sebesvonatok a tó északi part­ján.

A vonatokban az idei évtől már vonatonként legalább 3 légkondicionált InterCity kocsi is igénybe vehető, melyek között a legmodernebb hazai gyártású, IC+ kocsik is eljutnak a Bala­ton északi partjára. A kocsikban elektronikus utastájékoztatás, WiFi szolgáltatás, konnektorok és nagyméretű asztalok is rendelkezésre állnak a komfortosabb utazás érdekében. A parton közlekedő összes InterCity-kocsi egységesen az új külső és belső arculatot viseli.

Szintén újdonság a 990 Ft-ba kerülő Balaton 24 és a 2490 Ft-ért váltható Balaton 72 napije­gyek bevezetése, mellyel a Balaton akár körbe is utazható, sőt Tapolca és Sümeg között vala­mint a Balatonfenyvesi kisvasútvonalán is korlátlan utazásra jogosít a megváltásától számított 24 illetve 72 óráig.

A Balatonnál nyaraló gyerekes családok számára különösen érdekes vasúti programot is kíná­lunk, idén is megrendezzük július és augusztus első hétvégéjén a régi híres mozdonyokat és vasúti szerelvényeket bemutató Retró hétvége programsorozatot, mely keretében a hetvenes évekre jellemző mozdonyok és ezekhez illeszkedő festésű szerelvények közlekednek.

A rendezvények legnagyobb attrakciója a híres 424-es sorozatú gőzmozdonnyal továbbított menetrendszerinti vonatok lesznek, a MÁV Rail Tours és a MÁV-START összefogásában ezzel egy igazán különleges programot tudunk létrehozni, ami a vasútbarátok mellett a családok és gyerekek számára is felejthetetlen élményeket nyújt. A MÁV legendás gőzmozdonysorozata a hetvenes évek óta nem közlekedett együtt a magyarországi gőzvontatás utolsó szakaszára jellemző legendás fekete (olajzöld) személyvonati- illetve vékonycsíkos gyorsvonati kocsikkal.

A Bivaly becenéven is széles körben ismert mozdonytípus Zánka vasútállomáson 2020. július 4-én és augusztus 1-jén, szombaton az 1972 számú Tekergő gyorsvonatban (Zánkáról Tapolca felé indul 10:41-kor), július 5-én és augusztus 2-án, vasárnap pedig az alábbi vonatok élén lesz látható:

  • 19747 személyvonat, Zánkáról Balatonfüred felé indul 9:32-kor,
  • 19748 személyvonat, Zánkáról Tapolca felé indul 18:04-kor.

Az újjáalakuló Utasellátó is bemutatkozik a rendezvényeken: egy szerelvényben a 70-es évekre jellemző étkezőkocsi közlekedik retró kínálattal, míg egy másik vonatpárban új arculatos étkezőkocsi mutatja be reprezentatív jelleggel a megújuló Utasellátót és annak kínálatát. Az étkezőkocsival egy szerelvényben közlekedik IC+ kocsi és felújított EuroCity-kocsi is, ezáltal a rendezvények nem csak a vasút múltjáról, hanem annak jövőjéről is szólnak majd.

A megújult Utasellátó jellemzően nemzetközi vonatokban közlekedő, korszerű étkezőko­csija Zánka vasútállomásról 2020. július 4-én, és augusztus 1-jén, szombaton, 2020. július 5- én és augusztus 2-án vasárnap az alábbi vonatokban közlekedik:

  • 19700 Kék Hullám sebesvonat, Tapolca felé indul 09:32-kor,
  • 19705 Kék Hullám sebesvonat, Budapest felé indul 12:27-kor.

A 424-es gőzmozdony és az étkezőkocsik mellett idén is találkozhatnak a vasút szerelmesei menetrendszerinti vonatok élén a Balaton északi partján ikonikussá vált Nohab mozdonyokkal, illetve a több évtizedik jellemző szovjet gyártmányú Szergej és magyar gyártmányú Púpos és Csörgő becenevű mozdonyokkal. Minden retró mozdony a hetvenes évekre jellemző festés­ben fog közlekedni. A program részletes menetrendje megtalálható a https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/retro-hetvege-balaton-eszaki-partjan weboldalon. Valam­ennyi vonat normál díjszabással közlekedik, azokon a MÁV-START által biztosított összes ked­vezmény és különleges ajánlat – így az új Balaton24 és Balaton72 napijegy is – igénybe vehető. A Kék Hullám sebesvonatokkal közlekedő légkondicionált InterCity kocsik a retró mozdonyok által vontatott szerelvényekben is elérhetők. A kerékpárszállítási lehetőségek a többi közleke­dési nappal azonosak.