Tájékoztatás szálláshely szolgáltatóknak

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bevezetésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

A NTAK célja az országos statisztikai adatgyűjtés segítése és a magyarországi turizmusfejlesztéshez szükséges szálláshelyek vendégforgalmi-adatainak naprakész biztosítása, a szektor átláthatóságának megteremtése, valamint a szálláshely-szolgáltatók adminisztrációs terheinek és kötelezettségeinek csökkentése.

A NTAK működését a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény, a részletszabályokat a 2016. évi CLVI. törvény végrehajtásáról szóló 237/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet határozza meg. Fenti jogszabályok tartalmazzák a regisztráció ütemezését, a kötelező adatszolgáltatás rendjét, a főbb technikai, valamint a vendégnyilvántartó-szoftverre vonatkozó adatokat.

A NTAK üzemeltetőjeként a 237/2018. Korm. rendeletben foglaltak szerint Magyarország Kormánya a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-t (MTÜ) jelölte ki.

A 237/2018. Korm. rendeletben foglaltak alapján a regisztráció az adatszolgáltatási kötelezettséget megelőzően, ütemezetten történik a 239/2009. Korm. rendelet értelmében meghatározott tevékenységforma szerint.

  • 2019. július 1-jével a szállodáknak,
  • 2019. október 1-jével a panzióknak,
  • 2020. január 1-jével a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi- és egyéb szálláshelyeknek kötelező NTAK kommunikációra képes szálláshely-kezelő szoftvert alkalmazniuk.

A MTÜ térítésmentesen biztosít egy saját fejlesztésű szálláshelykezelő szoftvert azon szálláshelyeknek, akik legfeljebb 8 szobával és 16 férőhellyel rendelkeznek.

Tájékoztatom, hogy a NTAK bevezetésével kapcsolatban további részletes információk találhatók a https://info.ntak.hu oldalon.

dr. Rozgonyi Viktória jegyző megbízásából

Kovács Ágnes
igazgatási ügyintéző