VIGYÁZAT: Csalók húznak hasznot az új koronavírus-helyzetből

Íme, a rendőrség tanácsai, hogy ne váljon a csalók áldozatává.

Világszerte tapasztalható, hogy az új koronavírus által terjesztett járvány miatt a sebészeti maszkok és más orvosi segédeszközök iránt megnövekedett a kereslet és egyre nehezebb ezek beszerzése. Ezzel párhuzamosan megjelentek az olvan értékesítők akik weboldalakon, közösségi oldalakon és e-mail címeken kínáljak ezekk az arudkkeket megvételre. A gyanútlan vásárlók a megrendelés után azonban a terméket sem kapják kézhez, a pénzüket sem tudják visszaszerezni.

Nemzetközi példák alapján a csalók telefonon is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügy! válsághelyzetet és klinikai vagy kórházi dolgozóknak kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy a sértett hozzátartozója megtertozodott. az orvosi ellátásának költségéit viszont ki kell fizetni.

Az elmúlt időszakban arra is volt példa a nagyvilágban, hogy a megtévesztett szeméh’ valamelyik országos vagy világszervezet nevében kapott e-mailt ame y n valótlan, mégis hihetőnek tűnő állításokkal igazolva a személyes adatok, fizetéshez használt jelszavak, kódok megadására kérték, vagy eppenegv les eihez csatolt adathalász-fájl megnyitására utasították.

Ezek a bűnözök azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Keltő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a korona vírus veszélyeire hivatkozva becsapják.

Mindig tartsa szem előtt, hogy:

  • ha a megbetegedés tüneteit észleli magán, tor dúljon telefonon, keresztül a (házi'(orvoshoz! A koronavírus fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot jelenleg kizárólag állami egészségügyi ellátó rendszerben végeznek
  • a koronavírus íertőzöttség kimutatására alkalmas gyár steszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszköz boltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható;
  • a vásárlás módjától függetlenül ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát; *
  • a csalók szándékosan megtévesztő, a valódihoz a megszólalásig hasonlító weboldalakat hoznák létre, ne kattintson rá;
  • vásárlás előtt mindig ellenőrizze a cég értékeléseit az interneten;
  • ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként ismeretlen feladótól érkezett;
  • fogjon gyanút ha olyan e-mailt kap, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak, vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatait kérik, a legálisan működő egészségügyi szervezetek általában nem így veszik fel a kapcsolatot a betegeikkel;
  • amennyiben úgy érzi csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget, valamint a számlavezető bankját a későbbi kártalanítása érdekében:

Ahogy mindig, úgy most is fordítson fokozott figyelmet az idős hozzátartozóira, ismerőseire, és tájékoztassa őket a fentiekről!

A legfontosabb, amit tehet a megtévesztés ellen: Tájékozódjon mindig hiteles forrásból! A https://koronavirus.gov.hu és a https://www.nnk.gov.hu weboldalakon minden információt megtalálhat a járvánnyal kapcsolatban.