Vigyázat! Sűrű köd és csúszós utak!

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a téli időjárás veszélyeire hívja fel a közlekedők figyelmét.

A téli időjárási-, látási- és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell szembenéznie minden közlekedőnek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út, a jeges aszfalt és az alacsony hőmérséklet jelenti. Lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét – és saját magát is – ezekre a körülményekre.

  • Indulás előtt ellenőrizze a gépjármű világító berendezéseit, az akkumulátort, a hűtőfolyadékot, az ablakmosót és az ablaktörlő lapátokat! Ezenkívül érdemes az autóban a zárak és szélvédő lefagyását gátló folyadékot, tisztítókefét és jégkaparót tartani.
  • A csúszós útszakaszokon a nyári gumi nem megfelelő tapadása balesetveszélyes helyzeteket időzhet elő, ezért nagyon fontos a gépkocsik téli gumiabroncsokkal történő ellátása. Ezeket nem akkor kell felszereltetni, amikor az első hó leesik, hanem amikor a napi középhőmérséklet tartósan 7 °C alatt marad.
  • A páralecsapódás miatt egyes útszakaszok csúszósabbá válhatnak. A fékút megnő, az autó manőverezési képessége megváltozik, ezért fokozott elővigyázatossággal, nagyobb követési távolságot tartva közlekedjen!
  • A téli közlekedésben a fék használatát is át kell értelmezni, csúszós útfelületű aszfalton a sebességet kisebb fékezésekkel és alacsonyabb sebességi fokozatba váltással lehet csökkenteni biztonságosan. A túlzott, hirtelen kormánymozdulatokat kerülje!
  • Mielőtt hosszabb útra indulna, lehetőleg tájékozódjon az időjárási viszonyokról és az utak állapotáról!
  • A téli időszakban is gyakoriak a vadbalesetek. Azokon a lakott területen kívüli útszakaszokon, ahol számolni kell vadon élő állatok megjelenésére, a vadásztársaságok veszélyt jelző táblával jelölik. Ezeken az útszakaszokon célszerű fokozott óvatossággal haladni, és a jármű előtt hirtelen megjelenő vad esetén intenzív fékezéssel és hangjelzés használatával menekülésre késztetni az állatot. Semmiképpen nem javasolt a távolsági fényszóró bekapcsolása, mert a tapasztalatok szerint éppen az ellenkezőjét érjük el vele, az állat nem tud kitérni az ütközés elől.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az úton lévőket, hogy körültekintően közlekedjenek és különösen figyeljenek a gyalogosokra, kerékpárosokra!

„… hogy mindenki hazaérjen!”