Csípőszúnyog-gyérítés 2020. évben

2016. évtől a Balaton térségében a csípőszúnyogok gyérítése az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ( OKF ) és az Önkormányzatok szervezésében egyaránt folyik. Hasonlóan a korábbi évekhez a szúnyoggyérítés szervezésének feladatát a Balatoni Szövetség látja el a térségben. Az idei évben az immár 2016 óta megvalósuló gyakorlatnak megfelelően a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Ellátó Szervezete, a központi költségvetés terhére részt vállal a kiemelt turisztikai övezetek szúnyogmentességének biztosításában. Az új rendszerben a helyi védekezéseket a BM OKF kémiai védekezések vonatkozásában, átlagosan két védekezés erejéig kiegészíti, meghagyva a helyi kezdeményezések szükség szerinti alkalmazását. Idén előre láthatólag a Balatoni Szövetség a biológiai gyérítés tekintetében a közeli napokban megrendeli az első kezelést, amely Hazánkban példa értékű és hatékonyságú környezetkímélő biológiai gyérítést eredményez.

Biológiai lárvagyérítés – 2020

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a következő években is indokolt minden év kora tavaszi időszakában történő biológiai kezelésre való felkészülés, valamint a tenyészőhelyek hóolvadástól kezdődően történő nyomon követése. Jelenleg Magyarországon a Balatoni Szövetség koordinálásával történik a legnagyobb területen és szakértelemmel végzett, évtizedekre visszanyúló tapasztalatok alapján történő, modern biológiai kezelésekre alapozott szúnyoggyérítés.

A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyog-tenyészőhelyekre. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyog-lárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. A kezelések elsődlegesen légi úton valósulnak meg.

Kémiai szúnyoggyérítés földi kijuttatással – 2020

2019. évben a szúnyogirtó szerek többsége visszavonásra került, ezzel a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható, légi kémiai szerek kijuttatási lehetőségei megszűntek. A következő időszakban kizárólag földi eljárással van mód az imágok elleni védekezésre

A kémiai szúnyoggyérítés során egy piretroid hatóanyag-tartalmú irtószert (biocidet) permeteznek a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével. Az eljárás történhet meleg-köd képződéssel, ekkor az apró cseppekre bontott irtószer  terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos.

A másik lehetőség az ULV eljárás, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken ezt az eljárást alkalmazzák.

Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak többezres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze féllitert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. A kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra egyébként sincs hatása a használt anyagoknak.Ennek ellenére elővigyázatossági okokból a gyérítés előtt szakemberek tájékoztatják a méhészeket, hogy mikor és hol lehet permetezésre számítani. A kémiai permetezés a települések belterületén zajlik.

Letölthető dokumentumok:

 

Balatonfüred, 2020. március 20.

Sárközi Árpád
tanácsadó