Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa megnyitó

Veszprém és a Bakony-Balaton régió a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, valamint a magyar kultúra napjához csatlakozva látványos ünnepséggel és kulturális kísérő programokkal indítja 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programévet. Zene, tánc, művészet, régiós gasztronómiai finomságok várnak két napon át és még azon túl is. Tarts velünk te is, nyissuk meg közösen az EKF címviselés évét!

Az EKF programév hivatalos megnyitójához kapcsolódó programok már napokkal a grandiózus felvezető esemény előtt elkezdődnek, ezért érdemes már korábban megérkezni a régióba.

Január 17.

A veszprémi Művészetek Háza Teguláriumának megújított állandó kiállítása nyílik meg január 17-én 17 órakor a Dubniczay-palotában, majd 18 órától a balatoni retro kerül középpontba egy új időszaki kiállítás keretében, ahol 1930 és 1980 közötti balatoni tárgyakat, papírrégiseket nézhetünk meg.

Ugyanezen a napon a veszprémi Papírkutya az Egyesült Királyság egyik legdinamikusabb feltörekvő művészét látja vendégül. 19 órától Sebastian Schub zenél, aki elhozza különleges stílusát, ami az ír folk, a zord amerikai soul és blues között lebeg.

Január 18.

A Művészetek Háza újabb kiállításmegnyitóval várja a művészetek szerelmeseit. 18 órától Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművész tárlata nyílik meg a Csikász Galériában.

Ezen a napon 16:30-tól veszprémi sétán vehetünk részt a Tourinform jóvoltából, a Pannon Egyetem pedig a B épület aulájában egész nap nyílt nappal várja azokat, akik épp pályaválasztás előtt állnak vagy szeretnének újra az iskolapadba ülni.

Ha lemaradtál Sebastien Schub előző esti koncertjéről, akkor ezen a napon és január 19-én este 7 órától elcsípheted, a brit zenei mágus ugyanis még kétszer fellép majd a Papírkutya színpadán.

Január 19.

A Művészetek Házában 18 órától csoportos kiállítás nyílik, amelyen hazai és nemzetközi üvegművészek mutatkoznak be.

Január 20.

A Műgyűjtők napján 16 órától a Művészetek Házában ismét kiállításmegnyitó várja az érdeklődőket, még hozzá kettő is. A KULTUR.KONTAKT.KONKRET a Schroth-gyűjteményt mutatja be, 18 órától pedig a Vass László Gyűjtemény női alkotóinak munkáiból nyílik tárlat.

A Veszprémi Érsekség 14 és 16 órától betekintést nyújt az egyházi épületek helyreállításának folyamatába. Az érdeklődők vezetett sétákon vehetnek részt, ahol nem csak a beruházásokat ismerhetik meg, hanem számos történelmi érdekességet is megtudhatnak a város történelméről.

Este a TEREMben, 20 órától a litván Daumantas Lukosiunas improvizációs koncertjén lazulhatunk el, aki olyan hangszereken játszik improvizációs muzsikát, mint a sámándob, a gong vagy a basszusgitár.

Január 21. – A megnyitó napja

Január 21-én, az EKF programév hivatalos megnyitó napján grandiózus produkciók várnak mindenkit, aki kilátogat a veszprémi Kossuth utcára és környékére. 

A Szent Imre téren elhelyezett színpadon a népzene és a néptánc szerelmeseit várjuk, a Hangvilla előtti téren pedig bárzongoristák kápráztatják el a műfaj kedvelőit. A Városháza előtti téren az ének kerül a fókuszba: veszprémi és régiós énekkarok dalolnak a közönségnek és a közönséggel.

A Papírkutyában egész nap a jazz, a blues és a soul fenegyerekei nyűgözik le a hallgatóságot, az Expresszóban pedig délelőtt 10 órától indul a családi buli, egy különleges, minden korosztály számára látogatható elektronikus zenei partin.

Az EKF iroda kirakatában a Little Moon produkció tehetséges zenészei zenélnek délután 2-től egészen éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig az operett, a színház és az irodalom kedvelői találhatják meg a számukra kedves előadást.

Ezen a napon négy időpontban (10.00, 12:00, 14:00, 16:00) is indulnak séták a Veszprémi Érsekség jóvoltából, ahol betekintést nyerhetünk az éppen zajló munkálatokba és ezzel együtt a város történelmébe is.

20 órától 21 óráig három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban elkezdődik a Ragyogj! című ünnepi nyitóműsor, amelynek keretében látványos produkciókra számíthatunk. Fényfestés, zene, tánc, különleges koreográfiák és látványelemek szövik át Veszprém belvárosának utcáit, miközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége, értékei és mindaz, amire büszkék lehetünk.

A megnyitó produkciói után a fergeteges szórakozásé a főszerep: az Óváros téren 9 órától éjjel 1-ig olyan elektronikus zenei dj-k pörgetik a lemezeket, mint Kruder & Dorfmeister.

Január 22. – A magyar kultúra napja

Január 22-én ismét lesz Veszprém Séta a Tourinform jóvoltából és folytatódnak az érsekségi séták is, négy időpontban (10:00, 12:00, 14:00, 16:00). A Művészetek Háza kiállításai egész nap várják a látogatókat, délelőtt 10-től egészen este 8-ig.

Ha pedig kiállítások: Balatonfüreden ezen a napon nagyszabású Bak Imre kiállítás nyílik 16 órakor a Vaszary Galériában.

A Hangvillában két előadás várja a színház szerelmeseit. A Forte Társulat és a Mendelssohn Kamarazenekar közös produkciója, A Helység kalapácsa 20 órától, a Pannon Várszínház Én vagyok én című színdarabja (szerző: Háy János) pedig 18:30-tól tekinthető meg.

A Veszprémi Petőfi Színház két produkcióval készül ezen a napon is: a délután 5 órás kezdetű Ádámok és Évák Ünnepe mellett a 6 órától Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából egy közös szavalásra készülnek a fáklyákkal kivilágított Színházkertben, Együtt szaval Veszprém! címmel, ahova minden szavalni vágyót várnak!

17 órától a Pannon Egyetem aulájában Bősze Ádám és Nyáry Krisztián előadását hallgathatjuk meg a Mendelssohn zenekar közreműködésével. Fókuszban a Himnusz 200. évfordulója.

A Papírkutyában az Interurbán projekt résztvevőjével találkozhatunk: a 2022-es EKF címviselő Kaunas városát ismerhetjük meg. A Kaunasból érkező CinAmono kvintett játékos improvizációi hangzanak fel a színpadon este 8 órától.

További információ: